Menü Bezárás

Villamos energia beszerzési stratégia

villamos energia beszerzési stratégia

Hamarosan az Ön cégének is lejár a villamosenergia szerződése ezért újat kell majd kötnie. Ha az Ön Társaságánál is jelentős költség a villamosenergia akkor érdemes felkészülni a következő szerződésre (is) annak érdekében, hogy elégedett legyen a szerződés teljes ideje alatt.

Miért fontos a stratégia felállítása a villamos energia beszerzésben? Azért, hogy cégének a legelőnyösebb kondíciójú és árú villamos energia szerződést tudja megkötni, tervezhetőek legyen a költségek ne érje kellemetlen meglepetés és összességében a cége versenyképességét növelje.

A továbbiakban sorra vesszük azokat a lépéseket amelyeket tapasztalataink alapján a Partnereink követnek a villamos energia ajánlatkérés / szerződéskötés előtt. Reméljük, hozzá tudunk tenni a villamos energia beszerzési tapasztalataihoz és kamatoztatható információkhoz juthat a cikkünk elolvasása után.

A következőkről lesz szó:

 1. Energia költségelemzés tervezés: mit fizet most, milyen megtakarítási lehetőségekkel lehet kalkulálni,
 2. Villamos energia piacelemezés: piaci szereplők, mi mozgatja az áram árát,
 3. Kockázatkezelés: milyen kockázatok merülhetnek fel egy villamos energia szerződésben,
 4. Ajánlati kiírásról és az ajánlatok kiértékelés: nemcsak az ár számít!
 5. Mások hogyan csinálják a gyakorlatban: 4 élő villamos energia beszerzési stratégiát mutatunk be

Tapasztalataink alapján termelő cégeknél és azoknál akik 200 000 kWh/év felett fogyasztanak jelentős költség a villamos energia és általában kiemelt helyet is foglal el. A nagyvállalatoknál dedikált osztály, műszaki osztály, beszerzési osztály végzi a villamos energia ajánlatkérést, tender szervezést, szerződéskötést. A kkv-knál nagyon gyakran maga az ügyvezető foglalkozik a villamos energia ajánlatok bekérésével, kiértékelésével és magával a szerződés kötéssel.

Tudta, hogy ha 1-2%-kal sikerül a villamosenergia költségeket csökkenteni az akár 10-15%-os teljes költség megtakarítást is eredményezhet?

Lássuk a fenti lépéseket kicsit bővebben:

1. Energiaköltség elemzés tervezés

Fontos tisztában lenni a villamosenergia fogyasztásának alapvető adataival és a szóbajöhető villamosenergia megtakarítási lehetőségekkel.

Alapvető villamosenergia adatok

Fogyasztási helyenként: mennyi az éves villamosenergia felhasználása, milyen ütemben történik a fogyasztás (idősorosoknál a t-görbe) mennyit fizet érte.

A mennyiséget a számlákból, a t-görbét elosztó weboldaláról lehet megnézni. A költségek összesítését egyrészt az energetikai szakreferens (ha kötelező ilyet alkalmazniuk) rendszeresen összegzi, de ha nincs energetikai szakreferens akkor érdemes legalább egy excel táblában nyomon követni a felhasználást és a költségeket, külön a rendszerhasználati és külön a villamosenergia díját.

Megtakarítási lehetőségek

2 témakörről van szó:

 • Működésbeli megtakarítási lehetőségek,
 • Villamosenergia szerződésekben rejlő megtakarítási lehetőségek

Működésbeli megtakarítási lehetőségek

a cégen belül kell kialakítani az optimális működést, villamosenergia felhasználást, energiahatékonysági intézkedéseket, megújuló energia használatának lehetőségét stb.

Villamosenergia szerződésekben rejlő megtakarítási lehetőségek

Mivel minden villamos energia felhasználónak 2 szerződése van, érdemes mind a kettővel számolni:

 • rendszerhasználati szerződések
 • villamos energia adásvételi szerződésről.

Rendszerhasználati szerződések

A rendszer használatnál érdemes megvizsgálni a lekötött teljesítményt és a maximális teljesítmény viszonyát, meddő energiát illetve hogy milyen feszültségen vételeznek. Mi a Partnereinknek rendszeresen ilyen dokumentumban mutatunk rá a megtakarítási lehetőségekre.

Villamos energia adásvételi szerződés

A villamosenergia adásvételi szerződésnél a leglényegesebb dolgok:

 • ne legyen mennyiségi átvételi kötelezettség,
 • inkább határozott időre szóljon, amit nem kell felmondani és nem hosszabbodik meg automatikusan,
 • ne legyen last call, azaz utolsó ajánlattételi jog,
 • ne legyen a kereskedőnek egyoldalú ármódosítási lehetősége.

Bővebben a jó ajánlatról/szerződésről ebben a cikkünkben olvashat.

2. Villamos energia piacelemzés

A szóba jöhető villamos energia kereskedők

Érdemes tisztában lenni hogy kiktől vásárolhat villamos energiát ha nagyfogyasztó akkor mindenképpen a szabad piacról kell hogy beszerezze egy villamosenergia kereskedőtől. A MEKH ezeket a kereskedőket nyilvántartja csak olyantól érdemes ajánlatot kérni aki nyilvántartott kereskedő minél több helyről érdemes ajánlatot kérni annak érdekében hogy teljes képet kaphasson arról hogy az egyes piaci szereplők milyen feltételek és milyen ár mellett volnának hajlandók az Önök cégért villamos energiával ellátni.

Mi határozza meg a villamos energia árát

Érdemes tisztában lenni azzal is hogy mi mozgatja a villamos energiának az árát.
Alapvetően 3 dolog:

 • termelési költségek,
 • áram tőzsde,
 • EUR/HUF árfolyam

Bővebben ebben a villamos energia áráról ebben a cikkünkben olvashat.

3. Kockázatkezelés

A villamosenergia ellátás Magyarországon törvényben szabályozott keretek között történik az ellátásbiztonság törvényileg garantált, de az egyes kereskedelmi kondíciók viszont nem. Mivel a nagyfogyasztóknak a szabadpiacról kell a villamos energiát beszerezniük, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szerződéses konstrukciók mellett kapjuk meg a kívánt árat.

Vajon elfogadnánk úgy egy kiváló árat, hogy a villamos energia kereskedőnek egyoldalú ármódosítási lehetősége van vagy ha nem vesszük át a leszerződött villamos energia mennyiséget akkor jelentős kötbért kell fizetnünk? Ezek a kikötések általában nem szerepelnek az ajánlatban, hanem csak az üzletszabályzatok apróbetűiben. Olvassa el tanulságos összeállításunk a villamos energia szerződések veszélyeiről ide kattintva.

4. Ajánlati kiírás, ajánlatok értékelése

Súlyos tévhit, hogy a villamosenergia árajánlatokat ajánlatokat ár alapján kell kiértékelni. Természetesen mindenki az alacsonyabb árú villamosenergia ajánlatot szeretnél elfogadni de ha a legolcsóbb ajánlat kondíciói nem felelnek meg, például egyoldalú a rendelési lehetősége van a villamosenergia kereskedőnek akkor az a nagyon jó ár meg is fog emelkedni.

Erről szóló cikkünk itt érhető el.

5. Mások hogyan csinálják a gyakorlatban?

Alapvetően kétféle szerződés köthető:
fix áras vagy tőzsdéhez indexált. Ebben a cikkünkben a fix áras szerződésekről írunk, mert a célcsoportunknál ez a fajta ármeghatározás a jellemző.

Az áramszerződés kötési stratégia kialakítására több verzió van, ahány vállalati kultúra annyi szokás. Nézzünk 4 beszerzési stratégiát a teljesség igénye nélkül középpontba állítva az eredmény fontosságát:

Legalacsonyabb ár:

mivel a villamos energiának tőzsdei ára van, ezért van olyan törekvés, hogy mindig az alját kell megfogni. Kötlidegzetűeknek való kihívás, mert egyik nap felfelé megy aztán lefelé, majd felfelé és felfelé és még mindig felfelé, majd stagnál egy darabig….

Így néz ki egy ábrán:

Előny,

piaci folyamatok maximális figyelembe vétele,

Hátrány:

soha nem lehet tudni, hogy lesz-e még lejjebb az ár,
költség-, munkaigényes és erőforrásokat von el a cégtől mert minden nap figyelni kell a tőzsdét és az áram árára ható tényezőket vagy legalábbis azokat amelyekről azt hisszük, hogy azok.

Tervezhető költség:

ahol a villamos energia költsége jelentős tételt jelent ott kiemelt feladat a költségek tervezése és tervezhetősége, ezért az áramszerződés időzítése kiemelt feladat. Ha a jövő évi ár kedvezőbb mint az idei, akkor érdemes leszerződni. A folyamat röviden: nem keresi az alját, megvan a megtakarítás ez tervezhető, kész lezárjuk.

Előny:

költségmegtakarítás,
tervezhetőség,
az értékes időt a cég egyéb dolgaira fordíthatja.

Hátrány:

nem biztos, hogy akkor keresik meg ajánlattal ha kedvezőek a piaci folyamatok,
ha folyamatosan emelkedik az ár, akkor a döntés hozatal kitolódik és könnyű kiszolgáltatottá válni a piacnak,
kivárással lehet alacsonyabb ár.

Megadott időpont:

sok cégnél minden beszerzésnek- így az áramszerződés időzítésének is – megvan az előre meghatározott ideje és akkor foglalkoznak vele. Néha team-munkáról van szó, társosztályok bevonásával vagy a munkatárs előkészíti viszont a döntéshozó csak megadott időpontban tud foglalkozni a témával.

Előny:

a folyamat profi módon, körültekinthetően lebonyolítható

Hátrány:

piaci folyamatot nem veszi figyelembe, ami költségnövekedést okozhat

Kedvező ajánlat mindig jöhet:

mivel a villamos energia ajánlat könnyedén áttekinthető – már ha olyan cégektől kap ajánlatot akiknél a szerződéses konstrukciók nem tartogatnak meglepetéseket erről az írásuk itt olvasható –  így pár perc ráfordításával váltogathat a szerződéskötési stratégiák között. Az ajánlatok fogadásával és gyors átnézésével könnyedén akár milliókat is megtakaríthat a cégének.

Előny:

piaci folyamatok költséghatékony nyomonkövethetősége,
döntési szabadság,
gyors reagálóképesség

Hátrány:

nincs

Munkánk során ezekkel a startégiákkal találkoztunk.

Mi az 1. és a 4. startégiát előtérbe helyezve támogatjuk a döntéshozatalt, azaz minden nap nyomonkövetjük a tőzsdei mozgásokat és lehetőségeinkhez mérten időszakos akciókat tartunk amiről hírlevélben értesítjük Önt.

 

Bízunk benne, hogy a fenti sorokkal sikerült új információkat adni és ezzel is hozzájárulhatunk Társaságuk versenyképességének növeléséhez.