Menü Bezárás

Villamos energia ajánlatkérés

villamos energia ajánlatkérés

Aki már többször kért villamos energia árajánlatot, vagy minden évben megversenyezteti a villamos energia kereskedőket az tudja milyen előnyökkel jár ha szerződéskötés előtt több helyről is kér ajánlatot. Ha Ön még nem versenyeztette meg a villamosenergia kereskedőket akkor próbálunk néhány gyakorlati ötletet adni.

Ha rendszeresen több helyről kér villamos energia árajánlatot akkor csökkenteni tudja a villamosenergia költségeit, előnyösebb szerződési kondíciókat ér el és mindezt a további évekre is megalapozza.  Ezzel hozzájárul vállalkozása versenyképességének a növeléséhez egy kis ráfordított idővel.

A továbbiakban sorra vesszük az ajánlatkérés lépéseit:

Villamos energia ajánlatkérés előkészületek

Nagyon fontos, hogy tisztában legyen az aktuális szerződésnek a kondícióival. Nem elég magát a szerződést átnézni, hozzá kell venni az ÁSZF-et és az Üzletszabályzatot is. Ha utóbbiak nem állnak a rendelkezésére, akkor az aktuális kereskedő honlapjáról letölthető.

A főbb kereskedelmi kondíciók a témánkban:

 • szerződési időszak: mettől meddig, határozott idejű-e vagy határozatlan stb…
 • szerződés lejáratának, felmondásának feltételei, és határidői,
 • a jelenlegi kereskedő utolsó ajánlattételi joga,
 • a jelenlegi kereskedő részéről a szerződés egyoldalú módosításának lehetőségei:
  • egyoldalú áremelés és ekkor a szerződés felmondásának lehetősége, ha a jelenlegi kereskedő küld egy ajánlatot és Ön nem válaszol az vajon automatikus elfogadásnak minősül-e

Kiktől érdemes villamos energia ajánlatot kérni

A villamosenergia kereskedelem engedélyköteles tevékenység így csak az engedéllyel rendelkező kereskedőktől lehet villamos energia ajánlatot kérni. A Magyar Energetikai- és Közmű Szabályozási Hivatal (MEKH) tarja nyílván a villamos energia kereskedőket, közöttük társaságunkat az Áramcentrum Kft-t is. A mi ajánlatunkat ide kattintva egy pár adat megadásával kérheti.

Ajánlatkérés időzítése

Ha Ön már több alkalommal is kért villamosenergia ajánlatot a cége számára akkor haladó szinten van az ajánlatkérést illetően. Örömmel ajánljuk a figyelmébe összeállításunkat az egyes beszerzési stratégiákról amelyeket ide kattintva érhető el.

Tapasztalataink alapján tavasszal és ősszel  szoktak a legtöbben villamosenergia ajánlatot kérni, nekünk is általában ilyenkor vannak a kampány időszakaink.  Az alábbi képen a HUDEX 2021. évi zsínór ára látható 2020-ban.

hudex 2020
hudex 2021

 

Mik az ajánlat fontosabb elemei

Először is az a tény hogy kötelező érvényű-e az ajánlat vagy nem kötelező érvényű az az indikatív.  Javasoljuk kötelező érvényű ajánlatok kérését mert ha elnyeri a tetszésüket egy ajánlat akkor azt el is tudják fogadni és nem szükséges újabb ajánlatkérési kört indítani.

Az ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlatadó adatait az ajánlat érvényességét hogy milyen időszakra szól az ajánlat, határozott idejű vagy határozatlan idejű-e. Javasoljuk a határozott idejű ajánlatot mert a határozatlan idejűeknek a felmondása körülményesebb. Egy vagy két éves időszakra szoktak szólni az ajánlatok, ezt az ajánlatkéréskor Ön dönti el. Ajánlat eleme még a szerződött mennyiség és az attól való eltérésnek a feltétele. A legjobb ha nincs mennyiségi átvételi kötelezettség benne. Mi 5 GWh éves mennyiség alatt kizárólag olynn ajánlatokat adunk amiben nincs mennyiségi átvételi kötelezettség.

Fontos még, hogy Forintban vagy Euróban van-e megállapítva az energiadíj, mert az lesz a fizetési deviza is. Létezik olyan hogy EUR a szerződéses deviza, de mindig az aktuális árfolyamon átváltják a fizetéskor, hogy HUF legyen a fizetési deviza, de ez ritkább.

Az ajánlat tartalmazza még a számlázási és fizetési feltételeket, határidőket és kapcsolattartási adatok az is. Az a legkedvezőbb, ha dedikált kapcsolattartó van nem pedig egy központi ügyfélszolgálat Nálunk mindig dedikált kapcsolattartó van.

Milyen a jó villamos energia ajánlat

Akkor igazán áttekinthető és megnyugtató egy villamos energia árajánlat ha nem az ÁSZF és az Üzletszabályzat egyes- az ajánlatban nem részletezett – pontjaira mutat, hanem konkrétan tartalmazza az alábbi kikötéseket, amelyek a villamosenergia árajánlatok talán leglényegesebb pontjai:

 • nincs mennyiségi átvételi kötelezettség,
 • határozott időre szóló ajánlat, amit nem kell felmondani és nem hosszabbodik meg automatikusan,
 • nincs last call, azaz utolsó ajánlattételi jog,
 • nincs egyoldalú ármódosítás

Mi alapján érdemes kiértékelni a villamos energia ajánlatokat

Súlyos tévhit, hogy a villamosenergia árajánlatokat ajánlatokat ár alapján kell kiértékelni. Természetesen mindenki az alacsonyabb árú villamosenergia ajánlatot szeretnél elfogadni de ha a legolcsóbb ajánlat  kondíciói nem felelnek meg, például egyoldalú a rendelési lehetősége van a villamosenergia kereskedőnek akkor az a nagyon jó ár meg is fog emelkedni.

Tehát annak érdekében, hogy a kiválasztott villamos energia árajánlattal a szerződéses időszak alatt is elégedett lehessen nagyon fontos hogy először a kondíciókat a fenti alapján konkretizálni. Ha ez megvan, akkor ár alapján sorrendbe lehet rakni a villamosenergia árajánlatokat.

Ha ez a lépés kimarad akkor álljon itt egy valós eset a több közül ami megtörtént a villamos energia piacon: egy nagyon jó ajánlattal nyer egy kereskedő mondjuk februárban márciusban és októberben vagy Karácsony és Szilveszter között kap a Felhasználó egy levelet hogy 20%-kal megemelkedik a villamosenergiának a díja vagy felmondhatja a közös megegyezéssel a szerződést. A kellemetlenség mellett 2 opció marad: elfogadja az áremelést vagy újabb ajánlatokat kérhet, amelyek valószínűleg szintén magasabbak lesznek mint a tavaszi 2. vagy 3. helyezettek.

Ha tőlünk kér ajánlatot akkor nem érheti ehhez hasonló kellemetlen meglepetés.

Kereskedőváltás lépései

Miután megvan a legjobb ajánlat amit el szeretne fogadni Nem elég csak az árat elfogadni hanem a Kereskedő váltásnak a lépéseit is be kell tartani. A kereskedőváltás öt fontos lépésből áll

 1. megnézni a jelenlegi szerződés felmondásának a lehetőségeit,
 2. elfogadni az ajánlatunkat,
 3. írásban felmondani a jelenlegi szerződést,
 4. felmondás visszaigazolása szerint eljárni,
 5. szerződéskötés

A részletes leírásunkhoz kattintson ide.