Menü Bezárás

Mi a jó áram ár és hogyan érhető el?

villamos energia ár

Last Updated on 2021.01.09. by admin

Mi mozgatja az áram árát? Milyen lesz az árszint? Mi a jó ár?  Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Az áram ára kb. 15 éve piaci ár a nagyfogyasztók számára. Az un. kis fogyasztók jogosultak az egyetemes szolgáltatásra. A jogosultak köréről a 2007. évi villamos energiáról szóló LXXXVI. törvény rendelkezik, jelenleg a lakossági fogyasztók és a 3*63A alatti csatlakozási teljesítményű felhasználó tartoznak ide.

A továbbiakban a nagyfogyasztók számára főleg az ajánlatkérési szakaszban érdekes villamos energia nagykereskedelmi árát vizsgáljuk, habár aki nem fix árra hanem un. tőzsdei árhoz indexált mozgó árra szerződik annak egész évben folyamatosan érdemes nyomon követni az áram árára ható különböző tényezőket.

Az a tény, hogy az áram ára piaci ár azt is jelenti, hogy úgy kell rá tekinetni mint bármilyen dologra amire a vállalkozásnak szüksége van és mástól kell megvásárolni. A villamos energia törvény nagyfokú ellátásbiztonságot ad, de az árról nem rendelkezik, azaz az a két fél: villamos energia kereskedő és Felhasználó megállapodása. Van azért néhány támppont amit figyelembe lehet és kell is venni az áram árának értékelésekor. Az internet elterjedése megnyitotta az utat az információk előtt hát használjuk!

Mi mozgatja az áram árát?

3 dolog:

 • termelési költségek,
 • áram tőzsde,
 • EUR/HUF árfolyam

Lássuk részletesen:

Termelési költségek

A nagykereskedelmi villamos energia árában a termelési költségek jelentik a legnagyobb költséget, így alapvetően az olyan „commodity” termékek árai, mint az olaj, a földgáz, a szén, a CO2 kvóta tőzsdei árai vannak hatással az áram árára.
A 2019 tavaszi covid járvány kirobbanásakor a fenti termékek kivétel nélkül pár nap leforgása alatt 35-40%-os csökkenéssel reagáltak, amit az áram ára is követett mintegy 20%-os csökkenéssel.
Megfogalmazhatjuk, hogy ha valami nagy dolog történik a világban akkor az energia árakban meg fog jelenni.
Az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy a CO2 árának a változása szinte azonnal megjelenik az áram árában, ezt az alábbi ábrán is látható:

co2

 

áramár mozgás a Covid-19 kezdetén

 

Most, hogy már tudjuk mi mozgatja az áram árát lássuk hogyan lehetünk naprakészek a döntésünkben. Szerencsére átlátható módon nyomon követhető az áram nagykereskedelmi (tőzsdei ára) a magyar áramtőzsdén a Hudex-en.

Áram tőzsde

Itthon az irányadó ár a Hudex áramtőzsdén jegyzett ár, még akkor is ha a forgalom mostanában kevés. Az áramtőzsde több terméket jegyez a zsínór és a csúcs kategóriákon belül: éves, negyedéves, havi, napi stb. A zsínór és csúcs árak akkor nyernek értelmet ha a felhasználási szokásainkat nézzük. Ha napi 24 órában 4 műszakban állandó kapacitássl üzemelnek a gépeink akkor zsínór fogyasztók vagyunk, ha nappal dolgozunk este áll az üzem akkor ilyen az un. terhelési görbénk:

t-görbe példa
t-görbe példa

Ebben az esetben a zsínór és csúcs termékek kombinációja szükséges a kiszpolgálásunkhoz.

A felhasználói áram árát tekintve benchmark árként a zsínór termék árváltozása a releváns a számunkra. Ha ez csökken akkor alacsony árat ha emelkedik akkor pedig magasat kaphatunk egy ajánlatkérés alkalmával. A hudex.hu-n jegyzett éves zsínór árak itt érhetők el.

EUR/HUF árfolyam

Az áram ára EUR-ban van meghatározva, így ha valaki HUF-ban szerződik, akkor mindenképpen hatással lesz az árára az EUR-HUF árfolyam. Tekintettel arra, hogy a kkv-k esetében éves fix árra kötik a szerződéseket, így a szerződéskötéskor kell egy árfolyamot meghatároznia a kereskedőnek, azaz nem az azonnali árfolyam a mérvadó, hanem egy jövőbeni. Előfordulhat, hogy míg az MNB árfolyam 365 HUF/EUR addig egy romló HUF környezetben a jövőben árfolyam 375. Emiatt a HUF-ban kifejezett áram ára magasabb lesz.
Például egy 65 EUR villamos energia árnál 10 Ft-os árfolyam változás 0,65 Ft/kWh-val növeli a HUF-os árat:

Kinek érdemes EUR-ban szerződni?

Tapasztalatunk szerint azok a Partnereink szerződnek és fizetnek EUR-ban akiknek van EUR bevételük amit tudnak a költségeik fizetésére fordítani. Ha a villamos energia jelentős tétel a költségek között akkor érdemes megfontolni az áram árának EUR-ban történő fizetését.

Ha úgy érzi ennyi elég volt, Ön csak jó árat szeretne, akkor ne olvassa tovább, hanem iratkozzon fel hírlevelünkre és majd mi figyeljük Ön helyett az áram árának változását és jelezzük ha jó ajánlatot tudunk adni.

 

Milyen lesz az árszint?

Ezt a kérdést nem lehet megválaszolni legalábbis hosszú távon. Bizonyos trendek látszanak 2-4 hétig, de a fent részletezett commodity-k árváltozása és egyébként bármilyen nagy világméretű történés (ld. covid) szinte azonnal kihat az áram árára. Természetesen mindenkinek a minél alacsonyabb ár szolgálja a legjobban a vállalkozása céljait ezért érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel.

Összegezve mit érdemes figyelni:

 • gazdasági környezet változása: tapasztalatunk szerint az általánosan pozitív vagy emelkedő gazdasági környezet felfelé hajtja az áram árát, míg az inkább pesszimista vagy gyengülő piaci kilátásoknál stagnáló vagy csökkenő áram árra lehet számítani.
 • commodity árak, különösen a CO2 ára: olyanok mint olajár változás kicsit késleltetve, de a CO2 változás szinte azonnal megjelenik az áram árában
 • világban zajló folyamatok: a világmértű történéseknél a 2008-as pénzügyi válság padlóra küldte a villamos energia árakat ahonnan 6-8 év kellett, míg a mostani szintet elérte. A covid járvány hatásáról már ejtettünk szót.
 • EUR/HUF árfolyam: az EUR/HUF árfolyam sem elhanyagolható, elég a fenti táblázatot megnézni.

 

Mi a jó ár és hogyan érhető el?

A jó ár szubjektív. Tegyük fel, hogy jó árnak számít a mostaninál alacsonyabb vagy a mostanival megegyező áram ár. Ennek ellentmondhat az akinek volt szerencséje 11-12 Ft-os árat szerződnie 2016-ban amikor az olaj 35 USD, a CO2 7,5 EUR volt. Most úgy tűnik, hogy ilyen kedvező áramárak nem várhatóak a közeljövőben.

A kedvező villamos energia ár szerintünk az alábbiak esetén érhető el:

 • piaci helyzet helyes felmérése: meg kell tudni állapítani, hogy a gazdaság milyen állapotban van és merre tart. Milyen világpiaci folyamatok zajlanak, azoknak milyen hatása lehet
  commodity termékek árai: mik az energia árak jelenleg és mi a trend,
 • mennyire lényeges a villamos energia ár a vállalkozás számára: egy esetleges áram ár emelkedés érvényesíthető-e az Ön által előállított termék, szolgáltatás árában vagy fix szerződései vannak ami nem tartalmaz ilyen opciót,
 • cél ár felállítása: a fennálló körülmények tekintetében milyen reális elképzelések lehetnek, érdemes optimista és pesszimista kimenettel is számolni,
 • szerződési stratégia kialkítása: erről van egy cikkünk, amit ajánlunk a figyelmébe, arról szól, hogy milyen beszerzési statégiákat sikerült a atapszatalataink alapján beazonosítani, magyarul mások hogyan csinálják.

Nagyon fontos az időzítés,mivel mivel tőzsdei termékről van szó és az ár folyamatos mozgásban van A kampányidőszakok általában tavasszal és ősszel szoktak lenni de ez nem garancia arra hogy a legalacsonyabb ár az nem az év más időszakában lesz.

Maradjunk kapcsolatban!

Részünkről azzal tudjuk támogatni Önt a jó áram ár elérésében hogy a folyamatos akcióinkról időben tudjuk informálni ha feliratkozik hírlevelünkre és megadja az email címét a lap alján.