Menü Bezárás

áram ár trend 2021.06

A CO2 megint közelít a csúcshoz (55 EUR), az áramár pedig elérte a jópár éves csúcsát: tegnap 73,75 EUR volt a záróár. A HUF-EUR árfolyam is 350 felett van. Vajon visszafordulnak az árak? Nem tudjuk…

Cikkünkkel betekintést szeretnénk nyújtani a villamos energia árát a tapasztalataink alapján alakító tényezőkre, folyamatokra. Tekintettel arra, hogy tőzsdei árakról van szó a trend rövid távon (max. 2-3 hétig) érvényes utána minden változhat. A feltételes mód különösen érvényes!

A tényezőket tekintve

  • co2 kvóta árát
  • az olajárat,
  • a szén árát és a
  • HUF/EUR árfolyamot vizsgáljuk.

Eddig úgy láttuk, hogy a CO2 kvóta ára hat a leggyorsabban az áram árára. Az olaj ára pedig mint alap íránymutató: amerre változik arra fog menni hamarosan a többi energia termék is.

A folyamatok esetében, ha valamilyen világszintű dolog történik (pl. Covid járvány) akkor annak hatása biztosan jelentkezni fog az áram árában. Ezt viszont nem lehet előre látni csak ha már benne vagyunk és akkor is óvatosan kezeljük.

Kezdjük a lényeggel:

a 2022. évi írányadónak tekinthető zsinór termék ára (BL YR-22) e cikk írásakor 73,75 EUR/MWh ami 4,5 EUR/MWh-val magasabb minta 1 hónappal korábban. Ide kattintva látszik az árváltozás.

A másik ártípusnak a csúcs terméknek a 2022-es ára (PL YR-22) 87,00 EUR/MWh ami 5 EUR-ral több mint 1 hónapja. Garfikon itt.

A felhasználói árak valahol e két ár között helyezkednek el attól függően mennyire folyamatos a működés.

Szerintünk az okok az alábbiakban kereshetőek:

co2

áremelkedés: rendületlenül emelkedik, a május közepi 56 EUR-ról hirtelen beesett 50 alá, de ma már megint 55 körül van. Grafikon itt.

olajár

Májusban 70-75 USD között mozgott.

szén ára

emelkedik: az év eleji 65-70EUR-ról 110-ig emelkedett. Grafikon itt. 

HUF/EUR árfolyam

csökken: az év eleji 360 után voltunk 350 alatt, de ma ismét 350 felett járunk.

 

Nem elhanyagolható módon a fentiekhez hozzájön még egy jogszabályi változás amit Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszernek (EKR) hívnak. Egyre több részlet tisztázódik, infók a MEKH energiahatékonysággal foglalkozó oldalán található: https://www.enhat.mekh.hu/ekr 

Ha kérdésük lenne a témában, kérem keressenek.

Forrás: hudex.hu, theice.com