Menü Bezárás

áram ár trend 2021.05

áram ár grafikon

2 napra leesett az ár, szurkoltunk hogy maradjon is lent, de sajnos újra emelkedésben van.  Ami viszont bíztató lehet a HUF-ban szerződőknek, hogy a HUF-EUR árfolyam 350 alatt van.

Cikkünkkel betekintést szeretnénk nyújtani a villamos energia árát a tapasztalataink alapján alakító tényezőkre, folyamatokra. Tekintettel arra, hogy tőzsdei árakról van szó a trend rövid távon (max. 2-3 hétig) érvényes utána minden változhat. A feltételes mód különösen érvényes!

A tényezőket tekintve

  • co2 kvóta árát
  • az olajárat,
  • a szén árát és a
  • HUF/EUR árfolyamot vizsgáljuk.

Eddig úgy láttuk, hogy a CO2 kvóta ára hat a leggyorsabban az áram árára. Az olaj ára pedig mint alap íránymutató: amerre változik arra fog menni hamarosan a többi energia termék is.

A folyamatok esetében, ha valamilyen világszintű dolog történik (pl. Covid járvány) akkor annak hatása biztosan jelentkezni fog az áram árában. Ezt viszont nem lehet előre látni csak ha már benne vagyunk és akkor is óvatosan kezeljük.

Kezdjük a lényeggel:

a 2022. évi írányadónak tekinthető zsinór termék ára (BL YR-22) e cikk írásakor 69,32 61,83 EUR/MWh ami 6,5 EUR/MWh-val magasabb minta 1 hónappal korábban. Ide kattintva látszik az árváltozás.

A másik ártípusnak a csúcs terméknek a 2022-es ára (PL YR-22) 82,10 EUR/MWh ami 10 EUR-ral több mint 1 hónapja. Garfikon itt.

A felhasználói árak valahol e két ár között helyezkednek el attól függően mennyire folyamatos a működés.

Szerintünk az okok az alábbiakban kereshetőek:

co2

áremelkedés: rendületlenül emelkedik, a május közepi 56 EUR-ról hirtelen beesett 50 alá, de ma már megint 53 körül van. Grafikon itt.

olajár

Májusban 64-66 USD között mozgott.

szén ára

emelkedik: az év eleji 65-70EUR-ról 80 fölé emelkedett. Grafikon itt. 

HUF/EUR árfolyam

csökken: az áprilisi 360 után ma már 350 alatt járunk!

 

Nem elhanyagolható módon a fentiekhez hozzájön még egy jogszabályi változás amit Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszernek (EKR) hívnak. A részletek még nem tisztázódtak teljesen, de annyit már lehet tudni, hogy az energiakereskedők érdekelté vannak téve az energia megtakarításban, ami ha nem sikerül akkor pótdíjat kell fizetniük. Ez a cikk jól összefoglalja az eddigi ismereteket.

Ha kérdésük lenne a témában, kérem keressenek.

Forrás: hudex.hu, theice.com