Menü Bezárás

Durva energiaválság alakul, elszállt az áram, a földgáz és a szén ára

magas árak

Ezzel a címmel jelent meg a portfolio.hu-n egy elemzés. A cikk nem kertel, rögtön az elején közli:

Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik, az árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik, és több terméket érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt. Az okok között többek között az európai gáztárolók alacsony töltöttsége, az európai gázellátási problémák, a koronavírus-járvány utáni kereslet növekedése, illetve az áll, hogy a 2050-es klímasemlegesség elérése miatt számos ország igyekszik visszavágni a szén-, olaj- és gáztermeléssel kapcsolatos befektetéseket és finanszírozást. A helyzeten tovább ronthat, ha a tél a szokásosnál hidegebb lesz, mert akkor a földgázkészletek még jobban megcsappanhatnak, ez pedig az alternatívák, például a szén árát is még magasabbra tolhatja. A helyzetre világszerte reagálnak a vállalatok, több iparágban a termelés visszafogásával, leállításával válaszoltak. 

A cikk folytatása itt található

A cikk sorra veszi, hogy drágul az olajár (1 év alatt 100%-kal), drágul a földgáz (év eleje óta 450%-kal), drágul a szén…

Menjünk tovább, van még pár érdekes cikk az elmúlt 1 hétből:

Ez például arról szól, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség felszólította Oroszországot, hogy „tegyen többet” Európa gázellátása érdekében.

Ez a cikk pedig az elsők között volt (09.17-én) amelyik a földgáz árak jelentős drágulásáról szólt.

Az origo cikke pedig az elsők között számolt be az elszabadult villamosenergia árakról. Szerinte az árnövekedés hajtóerői:

Az elmúlt hetek különösen szélcsendes időszakot hoztak az Északi-tengeren, ahol a nyugat-európai országok offshore (nem szárazföldi) szélerőműveinek többsége üzemel. Míg például az Egyesült Királyság számára elérhető szélenergia-kapacitás kedvező időjárási viszonyok között megközelíti a 20 000 MW-ot, az érték a múlt héten több nap 400 MW alá csökkent. A kieső termelés pótlására földgáz- és széntüzelésű erőművek (újra)indításával kerülhetett sor. Az így megnövekedett szénhidrogén-igényeket Európa korlátozottan képes saját forrásokból ellátni, mert az elmúlt években – elsősorban környezetvédelmi megfontolásból – az erőművei mellett kitermelési kapacitásait is leépítette. Például a brit földgáz-kitermelés csak a tavalyi évben 28 százalékkal csökkent, és a tervezettnél előbb kezdődött meg Európa egyik legnagyobb gázmezőjének, a holland groningeni mezőnek bezárása is. Az import földgázárak pedig a COVID 19 járvány utáni helyreállítás okozta globális igénynövekedés miatt történelmi csúcson vannak: az elmúlt fél évben csaknem háromszoros árnövekedés volt tapasztalható. Ezúttal a szén sem nyújt olcsó alternatívát egyrészt mert – a források szűkülése miatt – a piaci árak ott is 12 éves csúcsra emelkedtek másrészt mert az erőművi hasznosítás során keletkező üvegházgázok megváltásához szükséges szén-dioxid-kvóta ára meghaladja a 60 eurót.

Az elérhető tőzsdei adatok alapján bárki láthatja micsoda extrém körülmények alakultak ki.

Gáz tőzsde itt.

Áram tőzsde itt.

Összefoglalva:

az elmúlt 1 hétben a folyamatosan, napon belül is extrém emelkedést produkáló zsínór áramár mára elérte a 128,92 EUR/MWh szintet és rövid távon ez még biztosan nem a vége.