Menü Bezárás

áram ár trend 2021.04

Cikkünkkel betekintést szeretnénk nyújtani a villamos energia árát a tapasztalataink alapján alakító tényezőkre, folyamatokra. Tekintettel arra, hogy tőzsdei árakról van szó a trend rövid távon (max. 2-3 hétig) érvényes utána minden változhat. A feltételes mód különösen érvényes!

A tényezőket tekintve

  • az olajárat,
  • co2 kvóta árát
  • a szén árát és a
  • HUF/EUR árfolyamot vizsgáljuk.

Eddig úgy láttuk, hogy a CO2 kvóta ára hat a leggyorsabban az áram árára. Az olaj ára pedig mint alap íránymutató: amerre változik arra fog menni hamarosan a többi energia termék is.

A folyamatok esetében, ha valamilyen világszintű dolog történik (pl. Covid járvány) akkor annak hatása biztosan jelentkezni fog az áram árában. Ezt viszont nem lehet előre látni csak ha már benne vagyunk és akkor is óvatosan kezeljük.

Kezdjük a lényeggel:

a 2022. évi írányadónak tekinthető zsinór termék ára e cikk írásakor 61,83 EUR/MWh ami 22,45 Ft/kWh-t jelent. A lenti grafikonon látszik az árváltozás.

A másik ártípusnak a csúcs terméknek az ára 72,86 EUR/MWh ami 26,46 Ft/kWh-t jelent.

A felhasználói árak valahol e két ár között helyezkednek el attól függően mennyire folyamatos a működés.

 

 

Szerintünk az okok az alábbiakban kereshetőek:

co2

áremelkedés: rendületlenül emelkedik, ma már majdnem 47 EUR-nál vagyunk

olajár

nincs nagy változás: 60-65 USD között

szén ára

nincs nagy változás: idén 70-75-ös sávban mozog

HUF/EUR árfolyam

A végfelhasználói ár megállapításakor jövőbeni árfolyamot szükséges vizsgálni nem az éppen aktuálisat. Itt fokozottan érvényes a trend szemlélet: ahogy változik a mostani árfolyam, azt a trendet vetítik előre a várakozások. Az alábbi ábrán a 2021.09 havit mutatjuk be.

 

Összefoglalva: emelkedés, a jellemző.

Nem elhanyagolható módon a fentiekhez hozzájön még egy jogszabályi változás amit Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszernek (EKR) hívnak. A részletek még nem tisztázódtak teljesen, de annyit már lehet tudni, hogy az energiakereskedők érdekelté vannak téve az energia megtakarításban, ami ha nem sikerül akkor pótdíjat kell fizetniük. Ez a cikk jól összefoglalja az eddigi ismereteket.

Ha kérdésük lenne a témában, kérem keressenek.

Forrás: hudex.hu, theice.com