Menü Bezárás

áram ár trend 2021.03

áram ár grafikon

Last Updated on 2021.03.25. by admin

Cikkünkkel betekintést szeretnénk nyújtani a villamos energia árát a tapasztalataink alapján alakító tényezőkre, folyamatokra. Tekintettel arra, hogy tőzsdei árakról van szó a trend rövid távon (max. 2-3 hétig) érvényes utána minden változhat. A feltételes mód különösen érvényes!

A tényezőket tekintve

  • az olajárat,
  • co2 kvóta árát
  • a szén árát és a
  • HUF/EUR árfolyamot vizsgáljuk.

Eddig úgy láttuk, hogy a CO2 kvóta ára hat a leggyorsabban az áram árára. Az olaj ára pedig mint alap íránymutató: amerre változik arra fog menni hamarosan a többi energia termék is.

A folyamatok esetében, ha valamilyen világszintű dolog történik (pl. Covid járvány) akkor annak hatása biztosan jelentkezni fog az áram árában. Ezt viszont nem lehet előre látni csak ha már benne vagyunk és akkor is óvatosan kezeljük.

Kezdjük a lényeggel:

a 2022. évi benchmark áram ár (zsinór termék) bőven elérte a járvány előtti szintet, ami sajnos emelkedést jelent:

áram ár

Szerintünk az okok az alábbiakban kereshetőek:

co2 áremelkedés

25-ről 15-re esett a járvány miatt, majd fokozatosan mára 40 EUR fölé emelkedett és maradt is.

co2

olajár kis csökkenés

55 USD-ről 35 körülire zuhant a járvány miatt, majd mára 65-ig emelkedett majd az elmúlt 1 hónapban kicsit csökkent

esetleg a szén árának emelkedése

HUF/EUR árfolyam

A végfelhasználói ár megállapításakor jövőbeni árfolyamot szükséges vizsgálni nem az éppen aktuálisat. Itt fokozottan érvényes a trend szemlélet: ahogy változik a mostani árfolyam, azt a trendet vetítik előre a várakozások. Az alábbi ábrán a 2021.09 havit mutatjuk be. Végre valami ami csökken!

Összefoglalva: emelkedés, a jellemző.

Nem elhanyagolható módon a fentiekhez hozzájön még egy jogszabályi változás amit Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszernek (EKR) hívnak. A részletek még nem tisztázódtak teljesen, de annyit már lehet tudni, hogy az energiakereskedők érdekelté vannak téve az energia megtakarításban, ami ha nem sikerül akkor pótdíjat kell fizetniük. Ez a cikk jól összefoglalja az eddigi ismereteket.

Ha kérdésük lenne a témában, kérem keressenek.

Forrás: hudex.hu, theice.com