Menü Bezárás

Megéri-e áramszolgáltatót váltani?

Tapasztalatunk alapján az a cég amelyik odafigyel a költségeire évente legalább egyszer megvizsgálja a villamos energia szerződését is a gépkocsi kgfb szerződéshez hasonlóan és felmerül benne az áramszolgáltató (kereskedő) váltása is. Hívjuk most áramszolgáltatónak az áramkereskedőt habár inkább az utóbbi a jó megnevezés, de ettől most tekintsünk el, mert sokan áramszolgáltatónak nevezik a kereskedőt.

Szóval, akkor érdemes áramszolgáltatót váltani ha azzal költségcsökkentés vagy egyéb szempontból kedvezőbb áramszerződés érhető el. E sorok írásakor a nem lakossági, tehát céges egyetemes szolgáltatói villamos energia ár 30,72 Ft/kWh, míg a versenypiacon legyen az ár kb. 23,75 Ft/kWh. Ez 7 Ft/kWh árelőny, ami egy átlagosnak mondható 20 000 kWh/év fogyasztásnál 140 000 Ft/év megtakarítást jelent, úgy, hogy csak másnak fizetik az áramdíjat, minden más változatlan. 

A fenti esetben érdemes áramszolgáltatót váltani? Bizony ám és a megtakarított pénz fordítható a vállalkozás egyéb kiadásaira.

Kiknek érdemes az áramszolgáltató váltást mérlegelni?

 • akik magas árat fizetnek jelenleg a villamos energiáért,
 • akik még soha vagy régen váltottak áramszolgáltatót,
 • nem lakossági egyetemes szolgáltatást vesznek igénybe,
 • előnytelen szerződésük van.

Nem az áramszolgáltató váltás az elsődleges cél, hanem az, hogy az adott lehetőségekhez képest a legjobb szerződésük legyen, mind a kondíciókat mind az árat nézve. Ehhez néha elengedhetetlen az áramszolgáltató váltás.

Szóval a folyamat az alábbi:

 1. jelenlegi szerződés átnézése: árak, kereskedelmi kondíciók, lejárata, felmondási lehetőségek,
 2. ajánlatkérés a potenciális áramszolgáltatóktól: a folyamatról infó itt, a jó ajánlat ismerveiről pedig itt olvashat
 3. ajánlatok kiértékelése,
 4. ajánlat elfogadása
  • mielőtt bármit aláírna olvassa el a villamosenergia szerződések veszélyeiről az összeállításunkat ide kattintva
 5. jelenlegi szerződés felmondása
 6. kereskedőváltás: a folyamat lépéseit itt elolvashatóak

Az áramszolgáltató váltás – ami a fentiek értelmében hívjunk inkább a valódi nevén, azaz kereskedőváltásnak – a jogszabályban rögzített ingyenes folyamat és semmilyen műszaki beavatkozással nem jár. Az igazi áramszolgáltató – ami az elosztót jelenti, aki a tulajdonosa a hálózatnak – ugyanaz marad, csak azt a céget lehet “leváltani” ami magát a villamos energiát biztosítja, amelyik cég eljuttatja a fogyasztási helyig (elosztó) marad ugyanaz, ezért a rendszerhasználati díjakra fizetendő összeg ugyanannyi marad.

Bízunk benne, hogy a fentiek bátorítást adnak, hogy ha kedvező ajánlatot kapott tőlünk éljen vele és a megtakarítást fordítsa a vállalkozása versenyképességének a növelésére.