Menü Bezárás

Energia hirek figyelő – 39.hét

újság

Az elmúlt hét energitikával foglalkozó cikkeit szemlézzük:

Elszálló energiaárak, Paks, Mátrai Erőmű és klímaváltozás – Megszólaltak a hazai energetika nagyágyúi a Portfolio konferenciáján

Idén is megrendeztük már hagyományosnak mondható energetikai konferenciánkat, amelyre szeptember 30-án került sor a MEKH szakmai támogatásával. Az Energy Investment Forum 2021-en ezúttal is nagy nevek vettek részt és aktuális témákkal jelentkeztünk. Ezek közé tartozott többek között a klímasemlegesség elérésének kérdése, az energiaátmenetben rejlő lehetőségek és kihívások, a megújuló energiaforrások időjárásfüggősége, illetve a digitalizáció és a hidrogéntechnológia is. Alábbi összefoglaló cikkünkben áttekintjük a konferencia legfontosabb gondolatait és témáit. (forrás:portfolio.hu)

teljes cikk itt  

 

Elszálltak az energiaárak, csődhullám alakulhat ki

Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben, több fontos energiahordozó és a villamosenergia ára is meredeken emelkedik, az árak emelkedése már nem csak Európára korlátozódik, és több terméket érint, többek között a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is elszállt. Szabó Gergely mai előadásán beszélt arról, hogy mégis hogyan jutottunk el idáig, és milyen kockázatokkal járhat az áremelkedés, elsősorban az energiaszektor szereplőire nézve, valamint felvázolt néhány megoldást arra vonatkozóan, hogy a vállalatok hogy kezelhetik a kialakult helyzetet. (forrás:portfolio.hu)

teljes cikk itt

 

Energiaválság: még az egyik legszennyezőbb szénfajtának is elszállt az ára

Kína jelenleg az eddigi legmagasabb árat fizeti az egyik legszennyezőbb szénfajtáért, ami jól példázza, hogy az energiaválság hogyan hajtja felfelé fel az ázsiai energiapiacokat – írja a Bloomberg.
Az Indonéziából származó lignit szén egy fajtájának ára a héten tonnánként 110-120 dollárra emelkedett a kínai kereslet növekedése és a kalimantani bányák csökkenő termelése miatt – közölték a fajtát vásárló és értékesítő kereskedők. Ez csak akkor lesz igazán meglepő, amikor figyelembe vesszük,

HOGY A TAVALYI ÉV SORÁN AZ EGYES SZÁLLÍTMÁNYOK TONNÁNKÉNT 20-25 DOLLÁRÉRT KELTEK EL, TEHÁT MOST DURVÁN ÖTSZÖR ANNYIT FIZETNEK A SZÉNFAJTÁÉRT.

(forrás:portfolio.hu)

teljes cikk itt

 

Energiaválság felé sodródik a világ? Így fektetnének most be a magyar profik

A vártnál szigorúbb hangvételt ütött meg a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésén, az eszközvásárlási program kifutása egyre inkább valósággá válik, mindez pedig magával hozhat egy nagyobb részvénypiaci korrekciót is. A magyar portfóliómenedzserek többsége ettől még kitart a részvénypozíciók mellett, de az óvatosság a fő szempont. Az energiapiacon látható folyamatok pedig még adhatnak jó beszállási pontokat. (forrás:portfolio.hu)

teljes cikk itt

 

Horváth Péter János: alapvető fontosságú Paks I üzemidő-hosszabbítása és Paks II megépítése

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Horváth Péter János a fosszilis jelenből a klímasemleges jövőbe vezető szabályozói útépítésről beszélt a Portfolio Energy Investment Forum 2021 konferenciáján, ahol többek között megemlítette az ellátásbiztonság fontosságát, az energiahatékonyságot, a közlekedési szektor kihívásait is. Emellett alapvető fontosságúnak tekinti Paks I üzemidő-hosszabbítását, illetve Paks II megépítését. (forrás:portfolio.hu)

teljes cikk itt